Surant en Prometheus verzorgen geslaagde workshop in De Hartelborgt

Donderdag 3 april waren Stichting Surant en partnerstichting Stichting Prometheus uitgenodigd in RJJI De Hartelborgt in Spijkenisse. De Hartelborgt is één van de vier jeugdgevangenissen beheerd door de Rijks Justitiële Jeugdinrichting. Hier verblijven 12- tot en met 24-jarigen in jeugddetentie. De Hartelborgt biedt diverse re-integratie-activiteiten aan. Eén daarvan is “de Ondernemersbox”: een informatief pakket waarmee de jongeren kunnen leren over het ondernemerschap. In dat kader waren wij uitgenodigd om jongeren te inspireren en te prikkelen.

Wat ga je doen na je detentie?

Eén van de focuspunten bij jeugddetentie is het voorkomen van recidive. Jongeren in een RJJI bevinden zich vaak op een kruispunt in hun leven. Ze staan voor een belangrijke keuze: blijven zij het pad volgen dat hen naar detentie heeft geleid, of kiezen zij voor verandering?

 

Iedereen hoopt natuurlijk op het tweede, en zet hierop in. Om de kans van slagen te vergroten, moeten jongeren in jeugddetentie natuurlijk wel de juiste middelen krijgen om hen hierbij te helpen. De vraag “Wat ga je doen na je detentie?” is dan belangrijk. Zodra deze jongeren weer vrij zijn, moeten zij goed worden opgevangen door de maatschappij. Maar zij moeten ook een plan hebben. Voor sommigen is dit school, voor anderen is dit werk. Wij weten uit ervaring dat veel jongeren in detentie het ondernemerschap aantrekkelijk vinden. Door dit op de juiste manier te stimuleren, kun je hen helpen om een belangrijke stap te zetten richting een goede, gelukkige toekomst.

 

 

Wij waren te gast om een workshop te geven in het verlengde van de Ondernersbox. De jongeren konden ons vragen stellen, maar wij hadden óók vragen en opdrachten voor hen.

3 Groepen met enthousiaste en gemotiveerde jongeren

Workshops als deze geven wij vaker. In jeugdinrichtingen, maar ook in reguliere PI’s en daarbuiten, bijvoorbeeld op scholen. Hoeveel kennis of ervaring je ook hebt: het is altijd afwachten hoe zo’n workshop verloopt. Het succes is voor een groot gedeelte afhankelijk van de energie en participatie van de groep. De ene keer is het een doorslaand succes, de andere keer moet je alle zeilen bijzetten om iedereen – letterlijk – bij de les te houden. De start is bijna altijd hetzelfde: nerveuze blikken, wat onwennig handenschudden en vooral de kat uit de boom kijken.

 

Op deze avond bleek al direct: deze jongeren zijn er niet voor niets. Het was ook geen verplichte workshop: de deelnemers mochten zichzelf aanmelden en het was goed om te zien dat er een mooie opkomst was.

 

Wij hielden de workshop driemaal met een kleine groep jongeren. Stuk voor stuk bleken zij enthousiast en gemotiveerd. Het onderwerp was ondernemen en de vragen die centraal stonden, waren: Wat vind je leuk? Waar ben je goed in? Waar hebben mensen behoefte aan? Hoe ga je hiermee geld verdienen? Wat is je eerste stap?

 

De één was hierin verder dan de ander. Dat was ook logische: de oudste deelnemers waren 21, de jongste slechts 15. Stuk voor stuk deden zij echter gemotiveerd mee en deden hun best om de vragen te beantwoorden. Maar er gebeurde ook meer dan dat. Er werden méér vragen gesteld, ideeën gedeeld en om advies gevraagd. Het was bijzonder mooi om te zien dat enkele jongeren écht al concrete plannen hadden om na hun detentie het leven positief op te pakken en zelfstandige of ondernemer te worden (al dan niet na een periode van opleiding of loondienst).

Een startpunt om kansen te blijven bieden aan jongeren

Een workshop als deze is een waardevol startpunt om kansen te blijven bieden aan jongeren. Hoe wij dit doen? Door ook na deze workshop voor hen bereikbaar te blijven en met hen en de inrichting mee te denken. Naast de workshop en aandacht voor ondernemen, hebben wij de groepen ook gewezen op de mogelijkheden en ondersteuning van ons Buiten RIC, dagbesteding op Het Klusloket  en hulp bij het vinden van werk bij Stichting Prometheus.

 

Tot slot een woord van dank aan de organisatie en medewerkers van RJJI De Hartelborgt, alsmede complimenten én complimenten aan de gemotiveerde jongeren die deelnamen. Wat ons betreft is dit zeker voor herhaling vatbaar en krijgt de workshop een vervolg.

Meer nuttige tips