Wij staan klaar voor iedereen die ooit in aanraking is geweest met politie en justitie. Met diverse programma’s geven we een positieve wending aan levens en werken we samen aan het welzijn en zelfredzaamheid van ex-gedetineerden.
Met onze activiteiten bieden we perspectief en een stuk bewustwording. Ons doel is om ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk mensen binnen onze doelgroep een stabiel en goed leven kunnen leiden.
Naast dagbesteding zorgen we ook voor nazorg.
Uit onderzoek blijkt dat meer dan de helft van de mensen met een (taak)straf te maken heeft met zaken als een gebrek aan vaste woonplek, schulden, werkloosheid en een gebrek aan een positief sociaal netwerk.
Deze factoren kunnen, zelfs na het uitzitten van een straf, leiden tot herhaald crimineel gedrag. Daarom focussen we op de 5 leefgebieden. Al deze gebieden lopen in elkaar over en hangen met elkaar samen:
In het buiten-RIC bieden we begeleiding en hulp aan ex-gedetineerden. Zonder motivatie redt niemand het. Met diverse programma’s spelen we in op het verkrijgen van bewustwording. We helpen de cliënten bij het verkrijgen van inzicht in wat er nodig is en welke belemmeringen er zijn. Vervolgens bieden we praktische hulp aan, waarbij we ons richten op zelfredzaamheid. Met deze aanpak is elke benadering persoonlijk en daardoor meestal doeltreffend.
Samen met onze netwerkpartners zoals stichting Prometheus bieden wij de mogelijkheid om de deelnemers te helpen aan betaald werk. Naar website Stichting Prometheus
Yoga heeft een positief effect op mensen. Daarom geven wij in enkele gevangenissen, JC Zaanstad, Esserheem en Pi Alphen yoga. Het is onze ambitie om met ons netwerk aan yoga docenten alle gevangenissen te bedienen.
Bent u yoga-docent en wilt u gedetineerden helpen aan een positieve ‘vibe’?
Neem dan contact met ons op!
Het klusloket is onderdeel van ons programma voor ex-gedetineerden. Zij verrichten klussen voor mensen die moeilijke leefomstandigheden hebben. Dit biedt de deelnemers een positieve dagbesteding, werkervaring en meer kans op een betaalde baan of studie. Bij ons kunt u de handen uit de mouwen steken!
Binnen het Klusloket is er plek voor de wat handigere ex-gedetineerden die kunnen helpen bij allerlei tuin- en huisklussen voor burgers met een laag inkomen. Denk aan taken die u normaal aan een behulpzame buurman, broer of neef zou vragen. Complexere taken zoals elektra, loodgieterswerk of volledige huisrenovaties vallen buiten ons aanbod. Uiteraard wordt u hierbij goed begeleid.
De carrousel is een training die georganiseerd wordt door Surant vrijwilligers. Gedetineerden krijgen informatie over de verschillende leefgebieden. Ze worden aangemoedigd na te denken wat ze kunnen doen en wat ze nodig hebben om terugkeer makkelijker te maken.
Schulden geven een gevoel van gevangenschap. Zonder financiële stabiliteit voelt het vaak alsof u niet kan werken aan de toekomst. Dit zorgt allemaal voor extra stress.
De weg naar een schuldvrij leven is niet makkelijk. Een vrijwilliger helpt bij het krijgen van inzicht, en de stappen die u moet zetten, zoals contact met schuldeisers. Zo krijgt u meer grip op de financiën én op uw leven.
“Gestolen Tijd” is een preventieproject dat in samenwerking met (ex-) gedetineerden is opgezet om de jeugd te behoeden voor verkeerde keuzes en te informeren over de gevolgen. Hiervoor worden er workshops gegeven op scholen, in buurthuizen en jeugdinrichtingen.
Dit project is specifiek gericht op scholieren in het voortgezet onderwijs met gedragsproblemen. We bieden deze kwetsbare jongeren een traject waarin ze samenwerken met vrijwilligers en ervaringsdeskundigen.
Het doel is om deze jongeren niet alleen individueel te versterken, maar ook als een teamlid en als een deel van een groter systeem. Door deze aanpak kunnen we echt een verschil maken en zorgen dat ze de juiste keuzes maken in hun leven.
Bezoekadressen
Buiten RIC Almere
Brouwerstraat 4 (1e verdieping)
1315 CC Almere
Buiten RIC Amsterdam
Sniep 59
1112 AJ Diemen
Wij begeleiden bij
Wonen
Regelzaken
Zorg
Financiën en schulden
Werk en inkomen
Resocialisatie
Motivatie
Menu
Contact
Stichting Surant
Vlotbrugweg 4E
1332 AH Almere
+31 (0)36 525 99 55
info@surant.nu
KvK 39100813
ANBI nr 818470318